Konsulentselskaper: – Nå kan lang erfaring være gull verdt

Foto: Anette Hobæk Ravsborg

Holder stand: Marianne Koppang i Techconsult er fornøyd med at selskapet fikk over 100 konsulenter i jobb i fjor, og tror på vekst i år. Foto: Anette Hobæk Ravnsborg

Til tross for tøffe tider i olje og gass råder konsulentselskapene ingeniørene til å ha is i magen.

Det å la konjunkturer styre karrierevalg er ikke å anbefale. Dette sier Svenn Erik Edal, leder olje & gass i Norden i Deloitte.

Deloitte hadde en vekst i konsulentvirksomheten sin på 15 prosent i fjor, og de har nå rundt 400 rådgivere i Norge.

80 av disse jobber innenfor olje og gass, og Edal sier veksten er større her enn på andre områder.

– Vi tror veksten fortsetter også neste år, men vi ser en tydelig dreining når det gjelder hva bedriftene etterspør. Mens det tidligere var kapasitet som sto i høysetet, er man nå mer opptatt av endring, kostnader og lønnsomhet. Ingeniører med lang operativ erfaring kan derfor være gull verdt, fordi de kan hjelpe med å bedre arbeidsprosessene, sier han.

Konsulenter vs. faste

Den samme erfaringen har regionleder Marianne Koppang hos konsulentselskapet Techconsult. På et normalår har Techconsult 200–250 konsulenter utleid til enhver tid.

I fjor ble summen redusert med cirka 40 prosent. Og også Koppang ser at bedriftene etterspør annen kompetanse nå enn tidligere.

– Vi er spesialister på teknisk og prosjektteknisk personell. Vi ser at det fortsatt er behov for prosjektledere og administrativt personell, mens vi har mindre forespørsler enn tidligere innen rene fagtekniske disipliner, forteller hun.

Å skaffe seg kompetanse innenfor disse områdene er derfor mulige karriereveier for dagens ingeniører, mener han.

– Men vi ser at det ikke er så lett. Det er annerledes å være innleid enn å bli ansatt et sted. Ved ansettelse gis det større rom for opplæring. En innleid konsulent skal hoppe rett inn i et prosjekt og fungere fra dag én, sier hun.

Nye bransjer

Svenn Erik Edal i Deliotte mener viktig kompetanse fra olje og gass både kan brukes av, men også berike andre bransjer.

– De fleste tekniske disipliner, vedlikeholdsstyring, samhandling sjø-land (IO), prosjektstyring, risikostyring, logistikk og virksomhetsstyring er både relevante og attraktive for mange næringer, for eksempel landbasert industri, havbruk, kraft, infrastruktur og transport, mener han.

Marianne Koppang i Techconsult viser til Statistisk sentralbyrås vekstprognoser innenfor bygg/anlegg og energi.

– Nye krav til bygg gjør at dette er bransjer i vekst. Det er derfor naturlig å se for seg at kompetanse fra olje og gass litt etter litt flytter over til bygg/anlegg og energisektoren. Her finnes mange muligheter, sier hun.

Tenk langsiktig

Hva så med ingeniører som er på jobbsøk? Bør de tenke annerledes enn tidligere? Nei, mener Svenn Erik Edal.

– Konjunkturene svinger, også innen olje og gass. Det å la konjunkturer styre karrierevalg vil vi ikke anbefale. Følg dine interesser, ditt talent og det som gir deg energi, men samtidig ha mot til å tenke bredere rundt din egen kompetanse. Da blir det også gode resultater, mener han.

Koppang er enig.

– Det er lurt å tenke kreativt rundt hva kompetansen kan brukes til. Det gjør også at vi som utleier av konsulenter må flytte fokus litt, og jobbe langsiktig mot andre kunder og bransjer, sier hun.

Techconsult opplever for eksempel at innleie av ingeniører er et litt ukjent territorium for mange bedrifter innen bygg/anlegg.

– Derfor tar prosessene lengre tid enn vi er vant med. Mens man i olje/gass har hatt rundt 30 prosent innleide konsulenter til enhver tid, har man ikke samme tradisjon i bygg/anlegg. Derfor hjelper vi i større grad denne bransjen med rekruttering av fast ansatte enn vi eksempelvis gjør mot olje og gass. Men jeg tror det også blir mer innleie innenfor denne bransjen etter hvert, sier hun.

Blir bedre

Samtidig tror de begge at bunnen snart er nådd.

– Det er klart det er dramatisk for hele bransjen at Statoil har sendt så mange store prosjekter ut av landet. Nå har vi derimot stor tro på Johan Sverdrup. Og så må vi jo tro at oljeprisen snart stabiliserer seg, om enn på et lavere nivå enn vi har sett de siste årene, sier Koppang.

– Det kan bli noen tøffe år med nødvendig fokus på økt konkurransekraft og lønnsomhet, men oljebransjen vil være en viktig næring både i Norge og globalt i mange år fremover. Ikke minst er det en viktig næring med hensyn til teknolog- og kompetanseutvikling, og det vil vi trenge for å kunne utvikle nye næringer for fremtiden, sier Edal.