Tips til deg som skal på jobbintervju

Intervju

Når man har fått tilbakemelding fra en potensiell arbeidsgiver om at man er innkalt til intervju, har man kommet gjennom nåløyet, og er en av de mest kvalifiserte kandidatene til jobben. De ønsker å sette av tid til å bli kjent med deg fordi de finner deg aktuell. På jobbintervjuet vil de først og fremst få bekreftet at du har riktig kompetanse, at du er motivert og at du er personlig egnet for jobben. Det beste rådet for og lykkes er: Møt godt forberedt!

Forberedelser
Før man skal i jobbintervju er det viktig å forberede seg godt gjennom å lære seg bedriften man skal besøke, å kjenne. Studer stillingsannonsen, skaff informasjon fra virksomhetens hjemmeside. Å være opplyst om arbeidsgiver viser at du er interessert og tar intervjuet på alvor. Dette gjelder uansett om du har søkt jobb i privat- eller offentlig virksomhet. På jobbintervjuet vil du trolig få spørsmål om hvorfor du har søkt på jobben og hvorfor de skal velge deg. Dette er spørsmål du må ha gode svar på. Forbered deg godt på å kunne si noe om hvilke motivasjon og personlige egenskaper du har, som gjør deg til en sterk kandidat. Tenk gjennom hva du kan tilby i forhold til den aktuelle jobben. Hva har du opparbeidet deg av relevant kompetanse fra studier, jobber, fritidsinteresser, verv etc.

Oppmøte
Førsteinntrykket teller. Kle deg slik at du føler deg vel, men gjør deg litt ekstra flid med utseendet. Til noen jobbintervju kan man være riktig antrukket med en pen jeans og skjorte. Til andre jobber bør man kle seg i mer formelt antrekk. En høy stilling og/eller en formell bransje, forventes det et penere antrekk. Forsøk å finne ut kleskoden i bedriften i forkant.

Vær oppmerksom
Forsøk å lytte oppmerksomt til intervjueren, og spør dersom det er spørsmål du ikke forstår. Vis tydelig at du er oppriktig interessert i jobben og framhev kvalifikasjonene dine uten å skryte eller overdrive. Intervjurundene er ikke bare for at arbeidsgiver skal velge riktig kandidat. Du bør også bruke muligheten til å finne ut om dette er den riktige jobben for deg. Tenk gjennom spørsmål som du gjerne vil ha svar på. Husk at spørsmålene du stiller kan vise at du på forhånd har satt deg godt inn i bransjen og de ev. utfordringene de står overfor.

Vær positiv
Du trenger ikke å være overdrevent positiv, men det er veldig viktig at du er hyggelig, høflig og imøtekommende. Prøv å ha en positiv vinkling når du svarer på spørsmål. Vis at du er motivert for oppgavene som skal løses.

Selvinnsikt
På jobbintervjuet vil arbeidsgiveren være opptatt av å finne ut av dine styrker og svakheter. Dette får man som regel spørsmål om. Arbeidsgiver kan for eksempel be deg fortelle om hvordan dine styrker/svakheter har kommet til uttrykk i forbindelse med jobb eller studier, og hvordan du konkret har brukt dine styrker– og håndtert dine svakheter. Ikke overdriv, men finn en balanse og vis at du har selvinnsikt.

 

Lillan

Lillan Johnsen
Seniorrådgiver – Salg og rekruttering
Techconsult Oslo